40-talshusen näst på tur för solceller

Stockholmshem vill satsa på solenergi även i sitt gamla bestånd.

Bostadsföretaget Stockholmshem har hittills installerat solcellspaneler i nybyggnationer men ser en potential för solenergi även i äldre hus. I sommar kommer en fastighet från slutet på 40-talet att få solceller på taket.

Byggnaden ligger i ett område i Hökarängen som är kulturhistoriskt intressant och solcellsanläggningen måste anpassas både till huset och området. Taket har tegelpannor som det inte går att skruva i, så panelen läggs ovanpå tegelpannorna och fästs fast med krokar infästa i takstolarna. Anläggningen är mobil och enkel att sätta dit och ta bort.

–  Ingreppen i den känsliga miljön ska vara minsta möjliga, säger Olof Sjöberg, hållbarhetschef Stockholmshem. På grund av skattereglerna får vi bara använda energin från solcellerna i fastigheten där de är installerade. Här är effekten anpassad för att ge energi till tvättstugan.

Stockholmshem har 26 000 bostäder i Stockholm och cirka halva beståndet är 40- och 50-tals hus, främst i närförort.

–   Fastigheten i Hökarängen är ett pilotprojekt, säger Kadir Kasirga, ordförande i Stockholmshem. Om utvärderingen visar att projektet faller väl ut och uppfyller våra krav kommer vi att gå vidare med fler fastigheter i äldre bestånd.