Googles kartor räddar favelor från utplåning

I åratal har invånarna i Rio de Janeiros fattiga stadsdelar, favelorna, kämpat för ett erkännande av att distrikten finns där och att de inte bör utplånas. Nu visar dock Google upp områdena som de är, genom sin karttjänst Google Maps, vilket kan ge favelaborna viktig dokumentation i deras kamp.

Många av Rio de Janeiros slumområden, favelorna, har en gammal historia. Vissa började befolkas för över 100 år sedan. Idag beräknas 1,4 miljoner av stadens 6,5 miljoner invånare bo i favelorna. Ändå har de boende förgäves väntat på erkännanden för sina områden i stadsplaner, på kartor eller i politikernas budgetsatsningar. Stora delar av favelorna saknar ännu draget vatten, elektricitet eller avlopp.

Istället hotas områdena gång efter annan med rivning. Bland annat inför OS nu i somras stod striderna heta mellan de fattiga invånarna i Rio de Janeiros favelor och de styrande i staden. Turistbroschyrer utelämnade favelorna helt från flygfoton över staden. Och politiker och tjänstemän ville jämna slumområden med marken för att kunna bygga arenor och olympiska byar, medan de boende protesterade för att överhuvudtaget ha någonstans att bo.

Nu har emellertid favelaborna fått oväntad hjälp för sin sak – från mäktiga företaget Google, vars karttjänst Google Maps en gång för alla visar att favelorna existerar på sina flygfoton. Tidigare har deras policy istället varit att avbilda favelaområdena som vita fläckar på fotona.

Googles direktör för globala produktpartnerskap, Alessandro Germano, förklarade den nya inställningen på företagets blogg i juli i år:
– Om de inte finns på kartan har dessa invånare inga adresser att lägga upp på arbetsansökningar eller bankkonton, och kan inte få tillgång till många ekonomiska möjligheter, till viktiga tjänster eller ens till grundläggande rättigheter som medborgare.