Hållbarhetspriser till Malmö och Bryssel

Vinnarna av EU-kommissionens utmärkelser för hållbar rörlighet är den här gången Malmö och Bryssel. Pristagarna tillkännagavs nyligen under en ceremoni i Bryssel.

Malmö-Bryssel (Obs! Bildmontage)

Vinnaren av European Mobility Week Award 2016 är Malmö, för stadens långsiktiga satsningar på aktiva transportsätt som cykling och promenader. Prismotiveringen lyfter bland annat fram arbetet med att omvandla en större shoppinggata till en bilfri zon samt inrättandet av nya cykel-pooler som erbjuder 500 cyklar vid 50 stationer.

Malmö är också framgångsrikt i samarbetet med lokala företag, vilket visar att smart och hållbar rörlighet kan ha en positiv inverkan på den lokala ekonomin. Juryn uppskattar även stadens starka offentliga kommunikation och medborgardialog.

Bryssel blir vinnare av det femte priset för hållbar transportplanering i städer, inom urbana godstransporter (5th Award for Sustainable Urban Mobility Planning). Staden med 1,18 miljoner människor har utvecklat en strategisk plan för godstransporter som fungerar väl ihop med strategin för passagerarrörlighet.

Juryn uppskattar särskilt de innovativa tillvägagångssätten för att identifiera problem, hitta möjligheter och välja de mest relevanta åtgärderna. Bryssel stödjer bland annat privata initiativ till förbättrad stadslogistik, som ökar effektiviteten och minskar antalet fraktkilometer i staden.

Pristagarna har valts ut av en oberoende panel av rörlighets- och transportexperter, och belönas med varsin PR-video som belyser ständernas prestationer.