Nytt samarbete kring hållbar innovation

Sverige och Tyskland har ingått ett partnerskap för att skapa mer innovation för en hållbar framtid. Utveckling av elektrifierade transporter är en av fyra hörnstenar.

Sverige och Tyskland har inlett ett nytt innovationspartnerskap kallat ”Innovation och samarbete för en hållbar framtid”. Syftet är att stärka de två ländernas hållbara, ekonomiska och tekniska konkurrenskraft inom fyra områden: mobilitet, testbäddar, digitalisering av små- och medelstora företag samt e-hälsa.

I mobilitet ingår elektrifiering av vägtransporter, som anses vara viktigt i arbetet mot ett fossilfritt transportsystem. Inom ramen för samarbetet mellan de båda länderna ska bland annat genomföras en studie av så kallade eHighways och elektrifiering av vägar.

Ett sådant samarbete, mellan bland andra företagen Siemens och Scania, har redan resulterat i världens första elväg för tunga transporter på allmän väg. I juni förra året invigdes ”Elväg E16” utanför Sandviken. Längs en två kilometer lång vägsträcka finns där luftburna ledningar som erbjuder el till tunga lastbilar med eldrift.

Det nya partnerskapet för hållbar innovation inleddes under tyska förbundskansler Angela Merkels statsbesök i Sverige nyligen.