Det här är en annons

Solenergin tar inte semester

Snart kommer de att starta en egen solcellsanläggning och kan då sälja tillbaka sin överskottsel. I samarbete med Telge Energi ska Lamiflex nu satsa ännu mer på solenergi. – Vem vill inte jobba på ett bolag där de anställda får köra Tesla på egenproducerad solel, säger vd:n Adrian Robert.

Lamiflex är en världsledande leverantör av förpackningslösningar till tung industri. Företaget har huvudkontor i Nyköping men levererar sina kundanpassade lösningar globalt. Med en så omfattande produktion och tillväxt måste man även ligga i framkant på miljöområdet. Det anser i varje fall Lamiflex vd Adrian Robert, som lägger stor vikt vid att företaget ska vara en förebild inom miljöområdet och grön el.
”Jag anser att vi som bolag har ett ansvar att hjälpa till att driva samhällets utveckling åt rätt håll. Det kan vara frustrerande att sitta som vd när etiska och resultatmässiga analyser pekar åt olika håll, men när såväl moralisk kompass som kalkylen stödjer samma beslut så går det friktionsfritt”, säger Adrian Robert.

Adrian Robert

Adrian Robert, vd Lamiflex.

Han berättar att Lamiflex alltid haft en tydlig etisk och miljömässig profil och att det är förvånansvärt ofta som hållbarhet och affärslogik faktiskt går ihop.

”Till exempel har vi aktat oss för att ta beslut som går emot samhällsutvecklingen och försöker att reducera spill i produktionen. Att sälja tillbaka överskottsel är ett exempel på detta, något vi kommer att kunna göra via Telge Energi. Vår produktion är cyklisk så det hjälper både kalkylen och miljön om vi kan sälja det överskott som vi inte behöver. Semesterperioden är ett typexempel på när kalkylen får draghjälp av el-försäljningen och våra solceller beviljas inte semester”, säger Adrian Robert. 

5 saker att tänka på när du investerar i solenergi till företaget – Ladda ner dokumentet här 

Utöver att de kan sälja tillbaka sin överskottsel använder de sig, via Telge, endast av förnyelsebar energi.

”Telge Energi har en etisk hållning som ligger nära vår. De har hjälpt oss så att det kommer att sälja överskottsel och har satt oss i kontakt med duktiga människor som vi kan jobba fram kalkylen tillsammans med. Alla vill vara en del av en renare framtid, särskilt om det inte är för ”dyrt”, konstaterar Adrian Robert, och uppmanar alla företagsledare att göra kalkylen tillsammans med en samarbetspartner som Telge Energi.

”Man blir inte rik på solceller men det är ett kul komplement till många verksamheter och ett tydligt bidrag till en renare värld”, sägen han.

Nästa steg är att installera en solcellsanläggning som ska producera 250 000 watt per år.

”Det är en relativt riskfri och robust investering. Med denna solcellsanläggning kan vi dessutom bli delvis självförsörjande och sälja eventuell överskottsel till Telge Energi. Jag tycker att det alltid gör lite ont att se nya tak byggas utan solceller på. Farten på utbyggnaden av solceller skulle kunna höjas dramatiskt med snabbare handläggning av bidragsansökningar hos myndigheter och lagkrav”, säger Adrian Robert.

Inom ett par år hoppas han att de också ska kunna sätta upp laddstolpar för elbilar.

”Vi förbereder oss för att få över våra pendlare till elbilar och att de då ska få köra på vår egen solenergi. Förutom att kalkylen är tilltalande så tror jag att vi som anställda i bolaget får ännu rakare ryggar av känslan att vi leder utvecklingen. Och vem vill inte jobba på ett bolag som kör Tesla på egenproducerad solel”, konstaterar han.

5 saker att tänka på när du investerar i solenergi till företaget – Ladda ner dokumentet här