Skräpjägare ska skapa integration

Nytt projekt engagerar ungdomar för att hålla rent sitt bostadsområde.

Hyresgästföreningen och bostadsbolaget Aefab vill engagera ungdomar för att hålla koll på skräpet i Alfta, i Ovanåkers kommun. Ungdomarna får titeln Skräpjägare och ska fungera som ambassadörer i sitt bostadsområde.

– Skräpjägarna är en länk både till oss i Hyresgästföreningen och till Aefab. Är det skräpigt eller stökigt på området så hör man av sig till oss, säger Marlene Johansson, som är ordförande i Hyresgästföreningen Bollnäs-Ovanåker.

Ungdomar i årskurserna 6-9 ska nu få information om skräpjakten i skolan och de som engagerar sig kan längre fram få gå olika utbildningar i Hyresgästföreningens regi. Marlene Johansson hoppas att ungdomarna ska växa med ansvaret och att projektet även ska locka nyanlända ungdomar.

-Det här projektet kan underlätta integrationen på många sätt. Dels blir det en naturlig träffpunkt för ungdomar med olika bakgrunder, dels blir de nyanlända ungdomarna med sina språkkunskaper en naturlig länk till föräldragenerationen.

I somras anordnades en fest med bland annat en skräp-fiskdamm

-Vi ställde ut återvinningstunnorna på gården. Sedan fick barnen fiska upp olika sorters skräp från fiskdammen, och prova att slänga det i rätt tunna. Som pris fick de en godispåse och en Skräpjägar-tröja, säger Marlene Johansson.